شاید برای خیلیامون این سؤال پیش بیاد که نشانههای هک گوشی چیه؟! از کجا بفهمم گوشیم هک شده و یا وقتی فهمیدیم چطوری گوشیمون هک شده، راهکار چیه؟!
هک گوشی کار غیرممکنی نیست و باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ساخت برنامههای هک گوشی، خیلی دور از ذهن نیست که موبایلمون هک بشه. برای اینکه تشخیص بدیم گوشیمون هک شده یا نه، چند نشانه برای هک شدن گوشی وجود داره که میتونیم با دونستن یا بررسی اونا تشخیص بدیم از کجا هک شدیم و چکار کنیم! بهعنوان مثال گاهی وقتا ممکنه براتون پیش اومده باشه که متوجه تغییرات ناگهانی تو گوشیتون شده باشین مثل: خالی شدن غیرعادی باتری، کند شدن عملکرد گوشی، مشاهده برنامههایی که خودتون اونا رو نصب نکردین، مصرف بیش از حد اینترنت و پاپآپهای عجیب و غریب یا مثلاً ممکنه تو لیست تماسها و پیامها یه سری پیام و تماس ببینین که توسط خودتون انجام نشده! با تماشای ویدئویی که براتون آماده کردیم، با نشانهها و علائم و راههای تشخیص هک گوشی بیشتر آشنا میشین و جواب سؤال «از کجا بفهمیم گوشیمون هک شده» رو پیدا میکنین:
تا حالا شده گوشیتون یهویی کند بشه یا باتریش زود خالی بشه؟ یا اصلاً یه برنامهای که تا حالا نداشتین رو، روی گوشیتون ببینین که خودش نصب شده؟ اگر اینجور نشونههایی دیدین، امکان داره گوشیتون هک شده باشه.
خب میریم سراغ اولین مشکل که مصرف زیاد باتریه، اونم نه با برنامههای پرمصرف مثل یوتیوب و اینستاگرام و امثال اینا، توسط برنامههایی که قاعدتاً نباید زیاد باتری مصرف کنن یا حتی برنامههایی که اصلاً نمیشناسیم. برای اینکه جلوی این برنامههای مخرب رو بگیریم، وارد تنظیمات میشیم، به بخش باتری میریم و از لیست مصرف باتریِ مربوط به برنامههای گوشی، اپهای مشکوک رو پیدا و پاکشون میکنیم.
دومین مورد، نصب برنامههایی هست که میدونیم خودمون نصب نکردیم. برای حل این مشکل کافیه به تنظیمات و بخش apps بریم. اینجا دنبال برنامهای میگردیم که نه مربوط به سیستم گوشیه و نه برنامهای هست که خودمون نصب کردیم؛ پس بعد اینکه پیداش کردیم، حذفش میکنیم.
نشانه دیگهای که برای هک موبایل قابلتوجه هست، مصرف بیش از حد اینترنته که ممکنه یه سری برنامه مخرب یا بدافزار در حال استفاده نامتعادل از اینترنت باشن. برای پیداکردن اینجور برنامهها به تنظیمات میریم و data usage رو سرچ میکنیم. حالا تو این بخش دنبال برنامه مشکوکی میگردیم که داره از اینترنتمون خیلی استفاده میکنه و پاکش میکنیم.
چهارمین مشکل، مربوط به پاپآپهایی میشه که ممکنه حامل بدافزار باشن. پاپآپها همون پیامکایی هستن که یکدفعه روی صفحه ظاهر میشن و ممکنه با کلیک روشون، بدافزار به گوشیمون وارد بشه. برای این مورد هم بهترین کار اینه که کلاً بیخیال بشیم و پنجره رو با دکمه بک گوشی یا ضربدر ببندیم.
غیر از اینها، چند اتفاق دیگه هم ممکنه پیش بیاد؛ مثلاً ممکنه یه سری پیام ناخواسته برای کسی فرستاده بشه یا تماسی که برقرار نکردیم تو لیست تماسهای اخیر باشه، برنامهها خود به خود باز بشن، یهویی گوشی کند بشه و از اینجور چیزا. چون این موارد به مصرف باتری و اینترنت مربوط نیست، باید از راهحلهای کلی براشون استفاده کنیم. بهترین کار اینه که وقتی به اینترنت نیازی نداریم، اون رو غیرفعال کنیم یا بلوتوث گوشی رو در مواقع غیرضروری خاموش کنیم. اگر هم خیلی از هاتاسپات استفاده میکنیم، پسوردش رو بهصورت دورهای عوض کنیم.
راهحل بعدی، پیدا کردن اپهای نامطمئن با آنتیویروس مطمئن یا اسکن از طریق play protect گوگله که برای دسترسی بهش کافیه به google play بریم و از بالا، روی اکانتمون بزنیم. با این کار منویی باز میشه که با زدن Play protect وارد صفحهای میشیم که اگه قبلاً خود گوگل، اسکن رو انجام داده باشه، اینجا بهمون میگه گوشیمون امن بوده یا نه. در هر صورت با زدن scan، گوگلپلی تو برنامههای گوشی میگرده و اپهای نامطمئن رو پیدا میکنه. یه کار دیگهای هم که میشه انجام داد، جلوگیری از نصب برنامههای نامطمئنه که به تنظیمات میریم و با سرچ کلمه install، گزینهای که unknown یا external داره رو انتخاب میکنیم. اینجا میتونیم بگیم چه برنامههایی اجازه ندارن دانلود بشن.
اما در نهایت، اگر بازم با تموم این کارا گوشیتون هنوز عملکردش خوب نشده و کند هست، دیگه لازمه که ریست فکتوری بشه تا هیچ ردی از بدافزارها باقی نمونه. البته یادتون باشه قبل از این کار، اطلاعات رو از گوشی بردارین، چون بعد ریست فکتوری هیچی از اطلاعات و برنامهها به جا نمیمونه!
ما تو سایتمون علاوهبر امکان خرید قطعات موبایل، ابزار تعمیرات، لوازم جانبی و باتری، یه بخش هم تحت عنوان وبلاگ داریم که مطالب زیادی مربوط به دنیای تکنولوژی و تازههای موبایل رو توی این بخش قرار دادیم. اگر شما هم به جدیدترین اخبار تکنولوژی، ترفندهای موبایلی، آشنایی تخصصی و آموزش کار با لوازم تعمیرات موبایل، دانستنیهای فناوری و… علاقهمندین، حتماً یه سر به این بخش بزنین. همچنین میتونین ما رو تو پیج اینستاگرامی @rmgsm.ir دنبال کنین. یادتون نره که نظراتتون رو هم با ما به اشتراک بذارین و اگر تجربهای از هک شدن گوشیتون دارین تو کامنت برامون بنویسین.
- آرزو انتظاری
- 1401/02/21
- 167 بازدید