پیشواز زمستان با تخفیف‌های یلدایی تا 99 درصد
از 24 تا 30 آذر

همه چیز درباره خرابی فلت مین برد گوشی (فلت ال سی دی و شارژ)

نشانه‌ها | دلایل | راهکار فنی و تعمیراتی

آخرین به‌روزرسانی 18-09-1403

مدارهای داخل موبایل به‌وسیله فلت به مین برد یا همون مدار اصلی وصل میشن؛ به همین دلیل فلت گوشی یکی از مهم‌ترین قطعات موبایل محسوب میشه و در صورت خرابی یکی از فلت‌ها، عملکردهای کلیدی گوشی مثل شارژ گوشی و یا قابلیت‌های صفحه لمسی کاملاً از کار میفته و نیاز به تعمیر تخصصی پیدا میکنه. در این مطلب قراره که ببینیم اصلاً فلت گوشی چیست، خرابی‌های رایج برای فلت چطور به‌وجود میان و چگونه میشه این خرابی فلت مین برد گوشی رو برطرف کرد.

فلت مین چیست؟

برای اینکه بدونیم فلت مین گوشی چیه، ابتدا باید در نظر داشته باشیم که اصطلاح فلت برد چندان اصطلاح دقیقی نیست؛ چرا که فلت در واقع یه کابل نوار مانند هست که وظیفه اون انتقال اطلاعات بین بخش‌های مختلف گوشیه. مثلاً نمایشگر، دکمه‌ها، مدار شارژ و… هرکدوم توسط یه فلت به برد اصلی یا همون مین برد وصل شدن. داخل فلت مسیرهای الکتریکی ذره‌بینی وجود داره که فوق‌العاده حساس و نازک هستن و به همین دلیل خرابی فلت یکی از مشکلات رایج در گوشی‌های هوشمنده. برای مثال خرابی فلت مین برد x3 شیائومی یکی از مشکلات رایجیه که تعمیرکارا باهاش دست و پنجه نرم میکنن.

باتوجه به این مقدمه و متنوع بودن فلت‌ها در یه دستگاه موبایل، بهتره وقتی راجع به فلت‌‌ها صحبت میشه مشخص کنیم منظور کدوم یک از فلت‌های گوشیه. در ادامه این مطلب، قراره به شکل تخصصی به دو فلت مهم یعنی «کابل فلت مین برد ال سی دی» و «فلت مین برد شارژ» بپردازیم.

  • فلت مین برد ال سی دی

این فلت وظیفه اتصال مین برد به نمایشگر گوشی رو داره. اطلاعات مربوط به تصویر و لمس (تاچ) از طریق این قطعه بین برد اصلی و صفحه‌نمایش رد و بدل میشه. خرابی این فلت می‌تونه باعث مشکلاتی مثل کار نکردن تاچ، سیاه شدن نمایشگر یا ناقص نشون دادن تصویر بشه. معمولاً ضربه، رطوبت و همچنین باز و بسته کردن گوشی به‌‌صورت غیرحرفه‌ای، از دلایل اصلی خرابی این فلت هست.

  • فلت مین برد شارژ

این فلت برای انتقال اطلاعات و انرژی بین پورت شارژ و مین برد استفاده میشه. وظیفه اصلیش اینه که جریان برق رو از پورت شارژ به برد اصلی برسونه و همچنین اطلاعات مربوط به اتصال کابل (مثل دیتای USB) رو منتقل کنه. خرابی این قطعه معمولاً باعث میشه گوشی شارژ نشه، اتصال به کامپیوتر به‌درستی انجام نشه و حتی در برخی مواقع مشکلات هندزفری، آنتن و میکروفون هم به این قطعه مربوط میشه. دلایل خرابی این قطعه اغلب به علت ضربه، اشتباهات حین تعمیر، استفاده از کابل‌های بی‌کیفیت یا ورود رطوبت به پورت شارژه.

فلت مین برد ال سی دی گوشی و فلت مین برد شارژ گوشی

علائم خرابی فلت مین برد

در این قسمت علائم خرابی فلت‌های مین برد ال سی دی و شارژ رو جداگانه بررسی می‌کنیم:

علائم خرابی فلت مین برد ال سی دی

ازجمله نشانه‌های خرابی فلت ال سی دی میشه به این موارد اشاره کرد:

  • سیاه شدن کامل صفحه نمایش
  • ناقص نشون دادن تصویر در صفحه نمایش؛ به شکلی که فقط بخشی از تصویر نشون داده بشه و بقیه صفحه سیاه باشه
  • بهم ریختن رنگ‌ها در صفحه نمایش
  • کار نکردن عملکرد تاچ گوشی
  • کند شدن عملکرد تاچ گوشی به شکلی که نسبت به تاچ کاربر دیر و یا اشتباه واکنش نشون میده
  • ظاهر شدن خطوط رنگی و یا پرش تصویر در صفحه نمایش

علائم خرابی فلت مین برد شارژ

خرابی فلت مین برد شارژ در گوشی‌های مختلف می‌تونه به یکی از شکل‌های زیر خودش رو نشون بده:

  • شارژ نشدن گوشی در صورت سالم بودن آداپتور گوشی و کابل شارژ
  • قطع و وصل شدن شارژ هنگام شارژ کردن
  • عدم شناسایی گوشی توسط کامپیوتر هنگام وصل کردن گوشی با کابل USB
  • گرم شدن بیش‌ازحد گوشی مخصوصاً هنگام شارژ کردن

علائم خرابی فلت مین برد ال سی دی و شارژ گوشی

دلایل خرابی فلت مین برد گوشی

اما خرابی فلت مین برد موبایل به چه دلیلی رخ میده؟ اگرچه فلت‌های ال سی دی و شارژ کارکردهای متفاوتی دارن و علائم خرابی اونا به شکل‌های متفاوتی خودشون رو نشون میدن؛ اما دلایل خرابی این دو فلت اغلب یکسان و مشترکه. در اینجا این دلایل رو بررسی می‌کنیم:

  • ضربه یا سقوط گوشی: این مورد یکی از رایج‌ترین دلایله. ضربه می‌تونه باعث قطع یا آسیب دیدن فلت بشه.
  • رطوبت یا آب‌خوردگی: ورود آب به داخل گوشی می‌تونه مدارها و اتصالات ظریف فلت رو خراب کنه و از کار بندازه.
  • تعمیرات غیر اصولی: باز و بسته کردن غیرحرفه‌ای گوشی ممکنه باعث پارگی یا آسیب به فلت بشه. به همین دلیل خیلی اوقات هنگام تعمیر گوشی، یکی از فلت‌ها آسیب می‌بینه؛ چرا که این قطعات بسیار حساس و آسیب‌پذیر هستن.
  • مستهلک شدن فلت: با گذشت زمان، به دلیل استفاده مداوم، فلت‌ها ممکنه ضعیف بشن یا کیفیت خودشون رو از دست بدن.
  • فشار زیاد: گذاشتن گوشی زیر بار یا فشار بیش‌ازحد می‌تونه فلت رو دچار مشکل کنه.

علاوه‌بر دلایل بالا، از اونجایی که پورت شارژ در معرض آسیب‌های محیطی قرار داره، فلت شارژ می‌تونه راحت‌تر دچار آسیب بشه. دلایلی که در این جا مرور می‌کنیم جزو دلایل اختصاصی خرابی فلت مین شارژ گوشی هست:

  • کابل یا شارژر نامناسب: استفاده از شارژرهای بی‌کیفیت و غیر استاندارد می‌تونه باعث نوسانات برق بشه که به فلت آسیب می‌رسونه.
  • ورود گردوغبار یا آب: این موارد باعث اختلال در عملکرد فلت و مین برد میشه.
  • بیرون کشیدن ناگهانی کابل شارژ: کشیدن کابل شارژ با شدت می‌تونه باعث فشار به فلت و پارگی یا شل شدنش بشه.
  • نوسانات برقی: اگر جریان برق وارد شده به گوشی مناسب نباشه، ممکنه به فلت شارژ آسیب بزنه.

دلایل خرابی فلت مین برد گوشی

راه حل رفع مشکل خرابی فلت مین برد گوشی

تقریباً در همه موارد، بهترین راه حل برای حل مشکلات مربوط به فلت مین برد ال سی دی و یا شارژ، تعویض فلت مربوطه هست؛ چراکه تعمیر یه فلت معیوب، کار به شدت دشوار و پیچیده‌ایه؛ در نتیجه هزینه تعمیر اون خیلی زیاد میشه طوری که اصلاً مقرون به صرفه نیست.

برای تعویض فلت، ابتدا باید فرآیند عیب‌یابی با دقت انجام بشه تا اطمینان حاصل کنیم که مشکل از فلته و نه قطعه دیگری. برای مثال اگر تاچ ال سی دی کار نمیکنه ممکنه مشکل از خود ال سی دی باشه و نه کابل فلت. یا خیلی از مشکلات مربوط به شارژ، به دلیل نامناسب بودن آداپتور و یا کابل شارژر رخ میده.

یه راهکار دقیق برای بررسی سالم بودن فلت مادربرد، استفاده از مولتی متر و اجرای تست اتصال کوتاه روی مسیرهای مختلف مین برده تا مطمئن بشین که اتصال برقراره یا نه. بعد از کسب اطمینان از خرابی فلت، وقتشه که فلت رو از گوشی جدا کنین. برای این کار از ابزارهای مخصوص مثل اسپاتول پلاستیکی برای جدا کردن کانکتورهای فلت از برد استفاده کنین. فلت جدید رو سر جای فلت قبلی نصب کرده و بعد از بستن گوشی، تست‌های مربوطه رو انجام بدین تا مطمئن بشین همه‌چیز به‌درستی کار میکنه و مشکل کاملاً رفع شده.

رفع مشکل خرابی فلت مین برد گوشی موبایل

همچنین بخوانید:

سؤالات متداول

در آخر به سؤالات رایج در خصوص فلت مین برد پاسخ میدیم:

آیا ترمیم فلت پاره شده امکان پذیره؟

تعمیر فلت پاره شده به میزان پارگی فلت بستگی داره. در صورت پارگی جزئی، میشه با استفاده از سیم‌های جامپر و هویه مخصوص، فرآیند سیم کشی فلت پاره رو اجرا کرد و مسیرهای قطع شده رو دوباره برقرار کرد. البته در اکثر موارد این ترمیم به صرفه نیست چون وقت زیادی از تعمیرکار می‌گیره و هزینه تعمیر هم برای مشتری زیاد میشه.

آیا فلت برد همون فلت مین برد هست؟

خیر؛ اصطلاح فلت برد اشتباهه و خیلیا به جای اسم صحیحش از اون استفاده میکنن. اصطلاح صحیح‌تر «فلت مین برد» یا «کابل فلت مین برد» هست. این فلت‌ها وظیفه دارن اجزای مختلف دستگاه مثل صفحه نمایش یا باتری رو به مین برد وصل کنن.
فلت مین برد بیشتر برای انتقال داده و سیگنال بین قطعات مختلف گوشی، تبلت یا دستگاه‌های الکترونیکی دیگه به کار میره؛ مثلاً یه فلت برای وصل کردن نمایشگر (LCD) به مین برد استفاده میشه یا یکی دیگه برای پورت شارژ. پس بهتره به جای اینکه بگیم «فلت برد»، از «فلت مین برد» استفاده کنیم تا دقیق‌تر و درست‌تر باشه.

همچنین بخوانید:

خلاصه اینکه…

فلت‌های مین برد، قطعاتی حساس و حیاتی در دستگاه‌های الکترونیکی مثل گوشی و تبلت هستن که وظیفه انتقال داده و انرژی بین بخش‌های مختلف مثل ال سی دی گوشی، باتری گوشی و پورت شارژ رو برعهده دارن. خرابی فلت مین برد ال سی دی با علائمی مثل «سیاه شدن صفحه، کار نکردن تاچ یا پرش تصویر» و خرابی فلت شارژ با مشکلاتی مثل «شارژ نشدن، قطع و وصل شارژ یا شناخته نشدن گوشی توسط کامپیوتر» همراهه.

دلایل اصلی خرابی این فلت‌ها مواردی نظیر: ضربه، رطوبت، استفاده از کابل‌های بی‌کیفیت یا تعمیرات غیراصولیه. ترمیم فلت‌ها در بعضی موارد مثل پارگی‌های جزئی با لحیم‌کاری، سیم جامپر یا چسب‌های رسانا ممکنه، ولی در موارد پیچیده یا آسیب شدید، بهتره فلت رو تعویض کنیم. البته به این نکته هم توجه داشته باشین که مشکلات گاهی میتونه به علت خرابی برد گوشی باشه، که در این صورت باید برد گوشی تعمیر یا تعویض بشه. اگر شما هم در این زمینه تجربه‌ای دارین، می‌تونین نظرتون رو با ما به اشتراک بذارین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

راهنمای جستجوی کالا

دسته بندی ها

  • تاچ اسکرین سامسونگ
  • تبلت

سبد خرید

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات